GOJI : ZDRAVÍ – VITALITA – DLOUHOVĚKOST – KRÁSA

GOJI – kustovnice čínská – je zaslouženě řazena mezi superpotraviny, které jsou definovány jako výživově bohaté potraviny plné vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a živin rostlinného původu, a jsou tak zvláště prospěšné pro zdraví a tělesnou a duševní pohodu.

Kustovnice čínská je jedním ze základních prvků tradiční čínské medicíny a  již po tisíciletí je považována za elixír zdraví, dlouhověkosti a krásy. Pravidelnou konzumací GOJI předejít předčasnému stárnutí, civilizačním onemocněním a mnoha zdravotním komplikacím.

Čínská medicína

V čínské medicíně se plody kustovnice používají zejména jako tonikum k posílení vitality a prodloužení života. Pravidelné užívání se doporučuje k udržení správné hladiny cholesterolu a optimálního krevního tlaku, při prevenci a léčbě ledvinových chorob a k ochraně funkce jater. Dále ke zlepšení zraku a prevenci a očních chorob. Čínská medicína taktéž předepisuje užívání kustovnice k posílení svalů a kostí.

Celkové působení

Nesčetně klinických studií prokázalo příznivé účinky kustovnice na lidský organizmus. Kupříkladu v letech 2008 až 2009 bylo v USA provedeno celkem 5 randomizovaných lékařských studií, které shodně prokázaly celkové zlepšení subjektivního stavu pacientů při podávání džusu z GOJI oproti kontrolní skupině, která dostávala placebo. Pacientům byl podáváno množství džusu odpovídající 150 g čerstvých plodů po dobu 14 dnů. Účinek se týkal subjektivního pocitu pohody, zlepšení neurologického a psychického stavu a funkcí oběhové, svalové a trávicí soustavy, a to zcela bez vedlejších účinků.

Antioxidační účinky

Ve vícero studiích in vivo (v živém organismu) i in vitro (v umělých podmínkách laboratoře) bylo prokázáno antioxidační působení plodů kustovnice. Hlavními účinnými látkami jsou polysacharidy, flavonoidy a aminokyselina trimethylglycin (betain). Tyto látky se podílejí na antioxidačním účinku svojí redukční kapacitou a vychytáváním volných radikálů, které vznikají při tzv. oxidačním stresu. Ten ve svém důsledku způsobuje poškozování tělesných struktur a může vést až k onkologickým onemocněním.
Bylo prokázáno ochranné působení na oční rohovku před oxidativním poškozením při onemocněních jako je glaukom, retinální ischémie a cukrovka. Dalším prověřeným antioxidačním účinkem je ochrana jaterních buněk.

Účinky na pleť a pokožku

Zejména olej extrahovaný ze semen goji je hojně využíván v kosmetice, aplikuje se přímo na pokožku. Působí totiž aktivně proti stárnutí kožních buněk a revitalizuje svrchní i hlubší struktury pokožky. Zajišťuje její přirozenou obnovu a je silným anti-aging prostředkem. Látky obsažené v semenech kustovnice mají zvláčňující a zpevňující účinky. Vyrovnávají obsah melaninu v kůži, minimalizují hyperpigmentaci a barevné nerovnosti. Vnější použití oleje ochrání pokožku před dráždivými vlivy okolního prostředí a UV zářením.

Výjimečnost GOJI spočívá v široké škále vitaminů, které se v jejích plodech ukrývají.  Jedná se zejména o vitaminy B (B1, B2, B3 a B6), C, E, A.

Vitamín B1

působí příznivě na nervový systém a proti únavě.

Vitamín B2 (riboflavin)

je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkci srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, pozitivně ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu.

Vitamín B3

hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, což vede ke snížené tvorbě lipoproteinů, které nesou cholesterol. Dochází ke snížení množství cholesterolu v krvi. Tento vitamín taktéž přispívá k harmonické funkci centrální nervové soustavy.

Vitamín B6

je nezbytný pro funkci řady enzymů, pomáhá léčit chudokrevnost a nervové potíže.

Vitamín C

je potřebný pro metabolizmus a tkáňové dýchání. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek (zvyšuje branyschopnost organismu), vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst. Podílí se také na antioxidační obraně buňky, neboť dokáže redukovat volné radikály. 

Vitamín E

je nejdůležitější antioxidant v těle. Chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů a tím pomáhá zpomalovat stárnutí a působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Podporuje činnost nervového systému a zlepšuje hojení ran. Vykazuje taktéž pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost.

Vitamín A

je důležitý antioxidant. Je taktéž nezbytný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu A proto vede k šerosleposti. 

Unikátnost GOJI spočívá také ve vysokém množství obsažených antioxidantů (kupříkladu flavonoidy, neboli vitamin P), které jsou kromě pozitivního vlivu na regeneraci a zpevňování cév známé především pro svou schopnost pohlcovat v těle volné radikály vznikající při tzv. oxidačním stresu, který ve svém důsledku způsobuje poškozování tělesných struktur a může vést až k onkologickým onemocněním. Tato schopnost se vyjadřuje pomocí jednotky ORAC (oxygen radical absorbance capacity), která u GOJI dosahuje hodnoty téměř 60 000, což je závratně více než u běžně známých zdraví prospěšných potravin.

Plody GOJI jsou zároveň bohaté na minerální látky. Představují v rámci ovoce jeden z nejbohatších zdrojů železa, zinku, manganu, mědi a chromu.

Železo

je látka nezbytná pro tvorbu červených krvinek, pomáhá proti chudokrevnosti. 

Zinek

je důležitý nejen v době růstu organizmu, kde jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy, především zrakové, čichové. Dostatek zinku je také podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů.

Mangan

a jeho pravidelný přísun v potravě je nezbytný pro správnou funkci organismu. Dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému, protože dochází k nežádoucím změnám v metabolizmu cholesterolu a jeho zvýšenému ukládání na cévní stěnu. Tento jev v dlouhodobém měřítku značně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k nebezpečí onemocnění cukrovkou.

Měď

a její dostatek v organismu pomáhá zabraňovat vzniku chudokrevnosti, zpomalení duševního vývoje a zhoršení metabolismu cukrů. Dále zabraňuje ztrátě pigmentů a vypadávání vlasů a také poruchám tvorby a kvality kostí a vaziva.

Chrom

je prvek důležitý pro správný metabolismus cukrů a tuků. Pomáhá stabilizovat hladinu krevního tuku a tlumí chuť na sladké potraviny.

Vápník

hraje zcela nezastupitelnou roli pro zachování zdraví našich kostí a zubů.  Mimo jiné napomáhá také správné funkci srdce, svalů a nervové soustavy a přispívá ke správné srážlivosti krve.

Hořčík

je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost, deprese a nervozitu), ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí a zdraví zubů. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu.