Lněný olej

Lněný olej napomáhá k prevenci infarktu, bojuje proti zánětlivým onemocněním kloubů, snižuje bolest a otoky kloubů. Opravdu účinný je panenský, za studena lisovaný olej! Hned po vylisování musí být v tmavé láhvi a skladován v chladu. Při jeho výrobě nesmí být použita filtrace, rafinace, nemá obsahovat žádné přídavné látky, konzervanty a vitamíny. Obsažené lignany (typy polyfenolů, které chrání buňky před účinky škodlivých volných radikálů) jeho pozitivní účinky zvyšují.

Co je Co je to lněný olej

Obsahuje nesmírné množství zdraví prospěšných sloučenina je nejbohatším zdrojem vitamínu E a Omega 3-mastných kyselin. Jeho zlatožlutou barva vzniká při lisování z lněných semen za studena. Ukrývá v sobě možství nenasycených mastných kyselin.

Lněný olej je zdrojem vysokého obsahu lecitinu, minerálních látek a vitamínů. Obsahuje až 72% nenasycených esenciálních mastných kyselin. Je také zdrojem niacinu, který je důležitou součástí komplexu vitamínů B3. Obsahuje inulin, který čistí střeva a upravuje mikroflóru.

Seznam nejdůležitějších látek, které najdeme ve lněném oleji:

nasycené, mononenasycené a vícenásobně nenasycené kyseliny (omega 3)

vitamíny (B1, B2, C, E)

železo

karoten

zinek

 lignany – jsou nejvýznamnější složkou slupek lněného semínka. Lněné semínko je nejbohatším potravinovým zdrojem lignanů. Obsahuje až 100-násobné množství v porovnání s jakoukoliv jinou rostlinnou potravou.

lneny olej

Kde použít lněný olej?

Lněný olej působí také jako skvělé a šetné projímadlo:-) Je to kvůli obsahu glyceridů kyseliny linolové, linolenové, stearové a olejové.  Je opravdu velmi všestranný. Proto prospívá nejen zdraví, ale i vnější kráse.

Vnitřní použití lněného oleje:

do studené kuchyně – salátů, jogurtu nebo tvarohu

není určen pro tepelné zpracování, protože tím ztratíte všechny hodnotné látky

Vnější použití lněného oleje:

Vnější použití:

pleťový olej

masážní olej

maska na vlasy

Díky konzumace  lněného oleje dodáme výživu celému tělu. Obsažené esenciální mastné kyseliny vyživují i suché vlasy, lámavé nehty a samozřejmě i pokožku.

Pravidelné užívání lněného oleje podporuje  zrychlení metabolismu. Ten hraje důležitou úlohu při hubnutí. Podílí se také na detoxikaci organismu. Je taky vhodný jako prevence na srdečně-cévní systém.

lneny olej

Další pozitivní účinky lněného oleje:

antioxidant

snižuje cholesterol

pomáhá při problémech s prostatou

snižuje vysoký krevní tlak

řeší problémy s pohybovým ústrojím způsobené věkem

pomáhá při revmatické artritidě

řeší problémy s ledvinami

zbavuje potíží v období menopauzy

napomáhá léčení kožních problémů

pomáhá při cukrovce typu 2

antialergický

pomáhá při artróze

přírodní projímadlo

utlumuje zánět střev a močových cest

doplňuje nedostatek energie a vitality

Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy

Dr. Budwig je na celém světě známá svými úspěchy v léčbě nemocných rakovinou pomocí systému olejovo-bílkovinové stravy. Přesvědčena o správnosti svých vědeckých poznatků, úspěšně se věnovala pacientům, kteří za ní jezdili ze všech částí světa skoro půl století. Dr. Budwig léčila rakovinu prostřednictvím stravy. 

Více informací si přečtete v její knize:

Lothar Hirneise: Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy

Originální recept na snídaňové müsli z tvarohu a lněného oleje:

2 lžíce linomelu

Tvarohový krém:

3 lžíce lněného oleje (bio, za studena lisovaný)

2–3 lžíce plnotučného mléka (čerstvé nebo pasterované)

100 g tvarohu (bio, odtučněný, max. 1 % tuku)

1 čajová lžička medu

chuťová přísada (různé druhy čerstvého ovoce, vanilka, skořice, citronová šťáva)

Linomel příprava: 

v mlýnku na kávu umixujeme 6 kávových lžiček lněných semínek. Ssmícháme s 1 lžičkou medu tak, aby vznikla hustá pasta.

Pak si  dáme si do malé misky  2 lžíce linomelu. Na něho poklademe syrové rozkrájené ovoce. Nejvhodnější bude ovoce dle  ročního období. A potomk  níže uvedeným způsobem připravíme tvarohový krém.

Tvarohovo-lněný krém:

Připravíme si mixér, do kterého dáme lněný olej, mléko a med, mixujte a přidáváme po malých částech tvaroh. Mixujeme tak dlouho, dokud není hmota homogenní. Potom přidáme chuťovou přísadu (např. vanilka, skořice) Případně může být ovoce ( banán s citronem či pomerančovou šťávou nebo jahody, maliny či ostružiny)

Čerstvý lněný olej:

se lisuje zhruba jednou za měsíc dle objednávek. Většinou je to druhý týden v měsíci. Je to z toho důvodu, aby byla zachována  nejvyšší  kvalita a čerstvost. Čerstvý lněný olej má omezenou trvanlivost. Vylisovaný olej se okamžitě naplní do láhví. Již se nenechává sedimentovat. Tímto způsobem je zachován jeho 100 % přírodní stav. Může se tedy stát, že olej bude obsahovat zbytky sedimentu, ty však nijak nesnižují jeho kvalitu!

V případě zájmu si ho můžete objednat na níže uvedeném odkazu a my Vás budeme informovat, kdy se bude lisovat. 🙂

proenzym@seznam.cz