Nápoj na klouby

Všichni dobře víme, že skořápky jsou zdrojem vápníku 🙂

Vápník je cenný minerál, kterého naše tělo potřebuje opravdu hodně.  Ovlivňuje růst a vývoj, zdravé kosti, zuby, ale i různé další reakce našeho metabolismu. V přírodní formě se nachází v mléčných výrobcích, ořeších, máku, brokolici, atd… Pokud vám vápník ve stravě chybí, můžete sáhnout po doplňku stravy. Kdo neuznává doplňky stravy, může si zkusit vyrobit i tento nápoj ze skořápek. Skořápky obsahují uhličitan vápenatý, který je běžnou složkou doplňků stravy. V takové formě je anorganicky vázany, což není pro tělo nejlépe využitelná forma. Díky procesu výroby tohoto nápoje ale přechází ve formu organickou, takže je mnohem lépe využitelný.

Výroba nápoje a suroviny, které budete potřebovat 🙂

8 – 10 celých syrových vajec z domácího chovu (podle velikosti)

2 kg BIO citrónů

0,5 čisté vodky

6 lžic medu

klouby

Vejce pořádně vydrhneme kartáčkem a vložíme je do většího hrnce. Vymačkáme si šťávu z citrónů (dostanete zhruba 0,5 l šťávy), smícháme ji s 0,5 l vodky a 6 lžícemi medu. Vše důkladně promícháme a zalijeme tím vejce. Hrnec přiklopíme poklicí a necháme 11 dní macerovat. Po uplynutí doby obsah nalijte do mixéru a vše dobře rozmixujte. Přeceďíme přes utěrku a stočíme do dvou lahví. Dostanete nápoj zhruba o objemu 1,25 l.

Dávkujte 1–2 lžíce během dne, po jídle. Kůra je zhruba na 1,5 měsíce. Ideální je opakovat kůru 2x ročně 🙂